Keep Talking

Keep Talking and Nobody Explodes

Dit spel bestaat uit twee elementen: een computer waarop een bom te zien is met allerlei onderdelen, en een ‘bomb defusal manual’; de handleiding. Je kunt het spel met minimaal twee personen spelen; een zit achter het scherm en ziet de bom, de ander zit achter de handleiding en ziet de bom niet. De bedoeling is dat degene die de bom ziet, deze beschrijft aan degene met de handleiding, die dan aan degene met de bom moet beschrijven hoe de bom ontmantelt moet worden. Er is een tijdsdruk: als je niet snel genoeg bent, ontploft de bom…

In dit spel komt het neer op communiceren; het heet niet voor niets ‘keep talking’. Ik zet dit spel in tijdens mentorlessen, om te leren samenwerken en communiceren, maar ook tijdens lessen waarin studenten zich bewust moeten worden van hun positie in een netwerk van professionals. Ze merken dan hoe belangrijk communicatie is en dat mensen hun eigen ‘taal’  ontwikkelen, zeker als ze al wat langer samenwerken. Ik laat ze dan in groepen samenwerken aan een aantal bommen en dan wissel ik de groepen van samenstelling. Ze zien dan dat de andere groepsleden de bom op een heel andere manier beschreven en dat je dus goed door moet vragen en niet af moet gaan op aannames.
Vereisten: per groepje van 3 studenten 1 laptop en 2 uitgeprinte manuals. Het spel is te koop voor 15 dollar op Steam, daar is ook de manual te downloaden. In de community van Steam staat een link naar een Nederlandstalige handleiding.